A Bach virágterápiával most ismerkedők számára bizonytalanságot okozhat az a kérdés, hogy mely hígítási fokozatú eszenciát kell megrendelni. Az alábbiakban ezt a kérdést tisztázzuk.

Bach-virágeszencia sorozatTömény, más néven alapeszencia

Ha valaki bemegy a gyógyszertárba, és kér mondjuk egy vörösfenyő eszenciát, valószínűleg ezt a formátumot kapja. Amikor egy virágeszenciás fadobozba belenézünk és látunk negyven üveget, akkor az alapeszenciát látjuk. Sokan ezt a hígítást szedik, habár nem ez a javasolt. A bevált módszer szerint fogunk egy üres csepegtető üveget (30 ml), beleteszünk forrásvizet és egy kicsi brandyt, és ebbe cseppentünk bele az alapeszenciából 2 cseppet. Ezt fogyasztjuk napi 4×4 cseppes adagokban. Így az alapeszencia elég sokáig kitart.

Csepegtető üveg 30ml-esHígított, vagy gyógyír

A fent módszer szerint a tömény alapeszenciából készített hígítást hívják így. Legfeljebb hat összetevőből állhat, és ez a szedésre alkalmas hígítás. Sokan gondolják úgy, hogy a töményen szedett virágeszencia erősebb hatású, de mivel ez egy homeopátiához hasonló módszer, nem így van. Edward Bach sok kísérletezés után alakította ki épp ezt a hígítási fokozatot.