Az alábbiakban bemutatjuk azt a 9 tulajdonságot, mely a Bach virágterápiát a világon mindenhol széleskörben alkalmazhatóvá és népszerűvé tették.

1. Egyszerű: kis energia ráfordításával hatékonyan segítheti saját lelkiállapotát, érzelmi kilengéseit.

Bach virágterápia

2. Természetes: Edward Bach által leírt módszer csak többnyire vadon élő növények virágait használja fel. Kivételt képez a forrásvíz, amely minden eszencia alapja is egyben, de önmagában is hatalmas gyógyító potenciált hordozó gyógyír. Ezek minden szintetikus anyagtól mentesek, a természet erejét felhasználva, szelíden, mellékhatásoktól mentesen gyógyítanak.

Bach virágterápia

3. Holisztikus szemlélet: ennél a terápiánál a vizsgálat tárgya valójában az egész ember (vagy állat) és nem csupán a fizikai tünetek összessége. A Bach-virágterápia arányában kevés figyelmet fordít a testi tünetekre, a betegségek súlyosságára, azonban a lelki diszharmónia megfigyelése és ezek alapján történő szerválasztás nagyobb figyelmet kap.

Bach virágterápia

4. A jelen számít, az itt és most: a virágterápia csak a pillanatnyi lelkiállapotra koncentrál, semmi mást nem tart lényegesnek csak a személyiség jellembeli torzulásait és a helyzethez való viszonyulást, a lelki megnyilvánulásokat.

Bach virágterápia

5. Szakértelem: A Bach virágterápia alkalmazásához nincs szükség sem orvosi végzettségre, sem különleges képességekre, csak a 38 eszencia alapos ismeretére, valamint jó megfigyelő képességre és nagyfokú empátiára.

Bach virágterápia

6. A szerek száma: a Bach-virágterápia rendszerében 38+1 (vészcsepp v. életmentőcsepp) különböző gyógyír található. A gyógyírek kiválasztása a Bach-virágterápiánál jóval egyszerűbb, mint például a homeopátiánál, ahol több ezer szerből lehet választani. A szerek kombinálásával nagyszámú variációra van lehetőség.

Bach virágterápia

7. Mennyiség: a Bach-virágeszenciák nem mennyiségi, hanem sokkal inkább minőségi aspektusokat hordoznak, felhasználásuk és hatásuk nem függ szorosan a felhígítás mértékétől.

8. Veszélytelen gyógymód: A Bach-virágeszenciák természetes mivoltából fakadóan a használat során a túladagolás legkisebb veszélye sem áll fenn, a helytelen szerválasztás sem okoz semmilyen mellékhatást (mivel ekkor az eszenciák egyszerűen nem hatnak).

Bach virágterápia

9. Más gyógymódok: A virágterápia nagy előnye, hogy kiválóan alkalmazható más gyógymódokkal együtt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a virágeszenciák segítik mind a hagyományos gyógyszerek hatását, mind az egyéb természetgyógyászati gyógymódokat.